Historie

Voor Joodse handwerklieden

Tugela is ooit gebouwd voor Joodse handwerklieden. De Vereniging Handwerkers Vriendenkring schakelde architect Leliman in voor ontwerp en realisatie van 450 ruime, lichte en betaalbare woningen. De eerste overwegend Joodse bewoners trokken in 1917 in hun woningen. Ook in de jaren twintig en dertig hield de buurt zijn Joodse karakter. De Tweede Wereldoorlog maakte daar een gruwelijk einde aan.

In de oorlog verdween hout uit de woningen

In 1942 werd Tugela aangewezen als Joods concentratiegebied. Regelmatig werden gezinnen uit huis gehaald en meegenomen. In de loop van de Tweede Wereldoorlog kwamen de blokken steeds leger te staan. Hout en andere brandbare materialen werden weggesloopt als brandstof in de Hongerwinter.

Na de oorlog werd Tugela opgeknapt

Na de oorlog is Tugela opgeknapt en werden de woningen in gebruik genomen voor sociale huur. Amsterdammers uit andere buurten kwamen hier wonen, in de jaren zeventig aangevuld met Zuid-Europese gastarbeiders. Vanaf de jaren tachtig volgden Marokkaanse, Turkse en Surinaamse gezinnen. Tugela werd zo een ware smeltkroes van culturen.

Enkele jaren geleden besloot Ymere tot een grondig vernieuwingsplan, dat inmiddels in volle gang is.

Heb je interesse? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!